luni, 16 decembrie 2013

Concurs FB - Viata de caine

Locul I - George Dragoi

Am ales fotografia lui George Dragoi pentru ca ea contrazice isteria din mass-media ce a urmat fiecarui incident in care au fost implicati caini ai strazii. Este frumos compusa, momentul a fost ideal surprins, de parca ar fi fost regizata.
Cornel Hlupina


Au fost cateva fotografii bune in acest concurs! Eu am ales drept preferata fotografia lui George Dragoi. Mi-a placut mult momentul surprins, apropierea tandra intre baietel si caine. Toate celelalte elemente ajuta subiectul principal, valiza de la picioare in forma de treapta si reclamele la companii aeriene. Chiar si planul indepartat ajuta la construirea povestii.
Felicitarile mele merg la fotograful GD precum si la toti fotografii din aceasta galerie de castigatori
Dan Moruzan


Andrei Weingold

Multe din imaginile propuse la tema dovedesc o sensibilitate si rezonanta cu subiectul fotografic propus, atat de dezbatut zilele acestea. Imaginea lui Andrei Weingold, care a fost preferata mea, m-a dus cu gandul la aceste suflete care se ataseaza neconditionat, neavand un stapan anume, dar dorind sa primeasca si ele putina atentie. Pozitia surprinsa de Andrei in imagine induce gandul unei supuneri, dar in acelasi timp si o impresie de joaca si dorinta de a fi placut. Omul insa, fara o anume identitate, trece mai departe in iuresul cotidian, fara a baga de seama dorinta de apropiere a micului suflet al strazii.
Mirela Momanu


Oliver Merce

Recunosc ca pentru alegerea fotografiei preferate nu am stat prea mult pe ganduri. A fost o alegere rapida, spontana si pur subiectiva. N-am tinut cont de niciun criteriu in afara unui impuls de moment, destul de convingator se pare si bazat cu siguranta pe propriile afecte neconstientizate insa in acea clipa. Uitasem ca pentru alegerea facuta va trebui sa pregatesc un text care sa-mi argumenteze decizia. Si uite asa acum am ajuns sa privesc cu ochi critici o fotografie, dar si o alegere personala pentru care caut o explicatie obiectiva si rationala. Pentru acest lucru am revazut metodic toate fotografiile inscrise in concurs. In cautarea unei explicatii pertinente si plauzibile am luat in considerare criterii clare precum aspectul tehnic, cromatica, compozitia, simbolistica, mesajul transmis si emotiile conexe. Am cautat cu atentie detaliul care sa justifice diferenta fata de restul fotografiilor, multe dintre fotografii fiind poate la fel de bune ca si cea preferata de mine. La o prima vedere, tehnica si cromatica folosite de Oliver nu deosebesc fotografia lui de alte fotografii din concurs, dar compozitia prezinta o diferenta notabila: triunghiul format de cele trei elemente principale (panoul publicitar, cainele si masina). Panoul publicitar si cainele formeaza baza triunghiului conferind greutate si dramatism cadrului, efect sustinut si de asocierea directa dintre cele doua elemente care, desi fac referire la un subiect comun, se gasesc totusi in antiteza unul fata de celalalt. Masina aflata cel mai probabil in mers, pozitionata in partea de sus a cadrului devine varful triunghiului aducand cu sine un plus de dinamism imaginii. Stalpii de telegraf si linia continua a marcajul stradal sunt liniile imaginare de legatura intre varfurile triunghiului amplificand tensiunea  si creand o corespondenta directa intre cele trei elemente. Daca parcurgem cu privirea fotografia in sensul acelor de ceasornic, putem identifica un fir narativ, un eventual scenariu comun de altfel vremurilor actuale. Avem prezent un mesaj al unei campanii publicitare de constientizare si responsabilizare a publicului in ceea ce priveste situatia cainilor fara stapani. Ne situam apoi intr-un context real al unei strazi obisnuite, circulate atat de masini, cat si de respectivii caini. Unim printr-o linie dreapta si bine definita doua elemente aflate fiecare in parte in doua zone cheie ale unei fotografii: o masina in dreapta sus, in zona maxima de forta si actiune si un caine probabil fara suflare in zona moarta si fara continuitate.
Dar sa revenim totusi pe drumul de cautare a deciziei pentru alegerea fotografiei preferate! Sa va spun mai bine despre una din cele mai mari slabiciuni a mea din copilarie: frica si parerea de rau pentru caini si pisici calcati de masini, fie ei cunoscuti sau necunoscuti. Imi amintesc amuzata de obiceiul meu de a ma opri brusc in loc de fiecare data cand vedeam un caine sau o pisica traversand strada, de modul in care aproape ca imi tineam respiratia pana ii vedeam teferi pe partea cealalta a strazii. Poate ca vroiam sa opresc masina sau poate timpul…. Timpul insa a trecut, dar ramasite ale micii mele slabiciuni au ramas. Prietenii mei soferi stiu unde e mana mea dreapta cand in mers prin fata masinii traverseaza strada un caine sau o pisica: e prinsa cu forta de manerul de sus al scaunul din dreapta, ajunsa acolo brusc dintr-un impuls de moment… dintr-o decizie la fel de rapida, spontana si pur subiectiva ca in cazul alegerii fotografiei lui Oliver.
Multumesc Oliver pentru plimbarea facuta pe o strada plina cu amintiri, emotii si preferinte!
Eli Driu

Fotograful George Dragoi va primi un print al fotografiei castigatoare, print executat cu maiestrie de AME Design.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Nu se accepta mesaje anonime. Va rugam sa va inregistrati ca utilizator google sau sa va semnati comentariul.