marți, 17 iunie 2014

Despre concursul FB

Concursul FB cu tema "A Different Point of View" s-a incheiat, galeria castigatorilor o gasiti aici.
124 de fotografii inscrise, o zi intreaga de discutii pe marginea lor si un singur premiu. Astea sunt regulile!

Felicitarile noastre merg la toti participantii!

Cateva comentarii:

Andrei Weingold

Este o imagine care imi ramane in memorie prin senzatia indusa. Sunt definite multiple spatii, limitele nascand un suspans greu de indurat.
Cadrul propune o incursiune in tonuri de gri, culminand cu silueta care, putem presupune, isi doreste sa afle ce se intampla inauntru.
Suntem in afara si brusc se naste o dorinta arzatoare de a afla. Timpul pare suspendat, aerul sta, respiratia si ea. Oare ce se petrece acolo?
Este nevoie de un alt puct de vedere pentru a deslusi misterul.
Un punct de vedere pe care autorul il ofera, lasand insa privitorului dificila misiune de a elucida misterul. Cum spuneam, o misiune dificila
Personajul inert, aflat in dreptul ferestrei continua sa iste intrebari. Oare intrevede ceva? Sau e doar o autopedepsire? Un posibil "colt" la care sta, in afara zidurilor propriei constiinte? Revenim din nou la tema limitei. O imagine care emana liniste la prima vedere dar atat de precis construita in planul suspansului, cu meticulozitate aproape "hitchockiana".

Vlad Eftenie


Dacian Dorca

Dincolo de expresivitatea speciala a subiectului surprins, fotografia lui Dacian Dorca mi-a placut in primul rand datorita abordarii gen “hip photography”.  Nu mi-l imaginez pe Dacian strecurandu-se in scaunul autobuzului pentru a incadra exact acel personaj in spatiul strict dintre barele verticale, orizontale si spatarul scaunului J Sau poate tocmai contrastul de situatie, intre aceasta “pliere” imaginara a autorului si expresia surprinsa a personajului,  face interesant acest cadru. In orice caz, un unghi de abordare cel putin diferit, care este pus in evidenta si mai bine de neutralitatea personajelor din jur. Pare ca nimeni si nimic nu tulbura acest moment, surprins la maximul sau candid, si care ne face sa ne intrebam daca reactia personajului este la o situatie invizibila noua, la personajele care se ascund privirii noastre sau pur si simplu la monotonia vietii de zi cu zi, in mijlocul de transport in comun. Felicitari Dacian, cadrul tau a fost umar la umar cu cel castigator, in esalonul fruntas !
Mirela Momanu


Catalin Alexa


Dupa vizualizarea fotografiilor, cateva mi-au atras atentia in mod deosebit. Marea majoritate le puteti vedea in selectia rezultata in urma jurizarii comune, impreuna cu colegii de grup. Am decis insa sa ma opresc asupra uneia care, din punct de vedere matematic, nu a intrat in aceasta selectie desi ea s-a numarat printre preferatele mele. Este vorba de fotografia lui Catalin Alexa.

Catalin ne propune o succesiune de elemente umane care mie imi genereaza o serie de contradictii si intrebari. Avem tanarul din primul plan care prin pozitia adoptata imi inspira o atitudine total blazata fata de activitatile personajelor din planul indepartat. Pozitia piciorului drept functioneaza ca o linie directoare, ea introducand in scena cel de-al doilea personaj: batranul. La o prima vedere s-ar putea spune ca intre tanar si acest baran nu exista o legatura. Totusi, imi place sa-mi imaginez ca acel batran a facut si el parte, cu putine momente inainte, din numerosul grup dar datorita faptului ca nu au impartasit aceleasi idei, aceleasi puncte de vedere, el a parasit acel grup, apopiindu-l prin ceea ce gandeste de tanarul tolanit in iarba.
Oliver Merce


Andrei Weingold

Sunt vechi, domnule! Am facut cateva poze pentru tema si am ales in prima instanta dintre cele participante intr-un spirit cat se poate de conservator de strada. Preferata mea, la prima aruncatura de ochi a fost ocupanta locului doi, pentru ca la baraj sa ma razgandesc si sa optez pentru cea care ocupa acum locul intai. Mai mult, am notat de unul singur cu nota aproape maxima imaginea "332-andrei-weingold", care nu se afla intre primele 20, pentru ca autorul ei surprinde foarte bine, cu mijloace minime, izolarea, la moda, in cadrul societatii a fumatorilor si pentru ca ea depaseste de fapt sensul mesajului scris in limba romana prin atitudinea personajului, asezarea in cadru, textura si tonalitatea decorului.
Cornel Hlupina


Alexander Muller

Traim vremurile in care fotografia* a devenit un fel de a fi! Era digitala este, mai intai de toate, una vizuala! Imagini de tot felul ne insotesc pasii prin aceasta lume si ne reprezinta drumul pe care il facem prin viata, fie ca vrem sau nu vrem acest lucru. Fotografiile sunt ancore cu timpul prezent si urme pe care le lasam in trecut pasind intr-un viitor inca nedescoperit privirii noastre. Nici nu conteaza din ce punct de vedere privim o fotografie, din punct de vedere al autorului ei, al subiectului fotografiat sau al privitorilor. Orice fotografie ofera spre vizualizare un punct de vedere si ne determina sa o privim dintr-un punct de vedere care reflecta legatura noastra cu lumea exterioara si/sau interioara noua.

Fotografia lui Alexander Muller mi-a sugerat exact rolul pe care il ocupa in acest moment fotografia si anume acela de punct de vedere! Fotografia lui creeaza, mai intai de toate, multiple punti de legatura : legatura dintre autor si o fotografie (autorul este parca privit de subiectul unei alte fotografii), legatura dintre subiectul fotografiat si privitor (privitorul este privit la randu-i de subiectul fotografiei fotografiate, acesta fiind subiect si in a doua fotografie), legatura dintre prezent, trecut si viitor prin asocierea diversilor timpi inclusi in fotografie (timpul trecut al fotografiei fotografiate, timpul prezent si trecut al realizarii fotografiei si timpul prezent sau viitor al privitorului celor doua fotografii). Se pare ca si timpul unei fotografii poate fi privit din mai multe puncte de vedere! Iar fotograful, persoana fotografiata si privitorul pot schimba rolurile intre ei in functie de punctul de vedere din care alegem sa ii privim!
In ce punct de vedere este situata insa fotografia lui Alexander? Intr-un punct de vedere de tranzitie, fapt sugerat de picioarele fotografiate! Picioarele nu se afla in mers, timpul a stat in loc odata cu ele pentru a ne oferi ragaz sa schimbam o privire cu personajul din fotografia fotografiata. Perechea de picioarele din fundal ne plaseaza intr-un timp inert. Ele au o postura incrucisata creand senzatia unui refuz pentru o posibila deplasare. Picioarele din partea dreapta insa, desi aflate in stationare, au o postura pseudo-dinamica incarcand fotografia cu o tensiune datorata unei posibile miscari bruste. Timpul ramane astfel suspendat intre un moment de stationare si o viitoare deplasare.
Din punct de vedere tehnic, fotografia lui Alexander nu este o reusita, lumina insuficienta din momentul fotografierii nepermitand cea mai buna iluminare, claritate sau contrast. Dar acest punct de vedere nu conteaza atata timp cat, din punct de vedere al continutului, fotografia are cel putin un punct de vedere de transmis.
Din punct de vedere metaforic, incarcatura emotionala a fotografiei este sustinuta de panoul inchis la culoare aflat in dreptul fetei personajului din fotografia fotografiata si de gratiile care o despart de restul elementelor din cadru. Trimite cu gandul la tinuta vestimentara a femeilor de religie musulmana pentru care expunerea in public a partilor corpului este un tabu, in contradictie cu practicile occidentale unde goliciunea trupeasca este, de multe ori, ea insasi o tinuta vestimentara si nu este supusa cenzurii ca in cazul culturii musulmane. Referire la corpul uman ca subiect al fotografiei face perechea de picioare din partea dreapta a cadrului, partial dezgolite. Intre cele doua puncte de vedere asupra privirii corpului uman se afla perechea de picioare incrucisate, care se afla intr-un punct neutru. Punctul de vedere forte al fotografiei este insa acoperirea buzelor personajului din fotografia fotografiata, fotografia lui Alexander capatand astfel rolul de mesager fara a se ajuta de cuvinte.
Putem avea chiar un punct de vedere extins prin trimiterea cu gandul la interdictia de a transmite sau de a afla un mesaj, mesaj pe care il puteti afla singuri in functie de punctele d-voastra de vedere! Daca descoperiti si alte puncte de vedere decat cele pe care vi le-am prezentat eu, nu ezitati sa le faceti cunoscute! Fiecare punct de vedere conteaza oricat de diferit ar fi el! Punctele noastre de vedere ne apartin si ne caracterizeaza!

 *in functie de punctul de vedere din care sunt privite, unele fotografii pot fi numite si poze ; pentru ca punctele de vedere referitoare la cei doi termini nu sunt clar definite, exclud din context orice polemica privitoare la pozitionarea intre cele doua puncte de vedere pentru orice reprezentare vizuala realizata prin mijloace fotografice
 P.S. 1. In ceea ce priveste motivul pentru care am ales aceasta fotografie ca fiind preferata mea din toate cele 124 de fotografii inscrise in concurs, acesta se bazeaza pe un punct de vedere propriu, cu siguranta subiectiv si pe deplin asumat.
2. Multumesc colegilor din echipa Photo Team impreuna cu care am realizat acest concurs, dar si participantilor la concurs. Impreuna am reusit sa aratam privitorilor diverse puncte de vedere asupra fotografiei de strada.
3. Multumesc, Alexander, pentru fotografie! Mi-a facut o deosebita placere sa ma plimb prin atat de multe puncte de vedere cate contine pentru mine fotografia ta! Felicitari!
Eli Driu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Nu se accepta mesaje anonime. Va rugam sa va inregistrati ca utilizator google sau sa va semnati comentariul.