joi, 3 decembrie 2015
ZFS 2015 - considerații
Prin iunie scriam tot pe acest blog:
"Fotografia a fost 'instrumentul' secolului XX. Cu ajutorul ei s-au făcut știri, s-au povestit realități, s-au arătat războaie. Și avea ca reper pictura. Noi astăzi, cu numărul imens de imagini pe care le facem, le vedem și le arătăm, trebuie să avem ca reper Fotografia!"
Să detaliez un picuț..
După unii autori fotografia este moartă. Din cauza progresului tehnicii, a aparatelor foto din ce în ce mai sofisticate, din cauza prelucrării masive cu ajutorul softurilor dedicate, din cauza schimbării percepției asupra unei imagini de orice natură a omului modern, suntem bombardați în fiecare minut cu imagini false sau dacă vreți falsificate. Portretul unei dive de oriunde este super-prelucrat, se scoate orice urmă de pată de piele, se modifică nasuri, buze și orice mai cere onor audiența. Mai mult, un peisaj este excesiv prelucrat: se modifică culorile, se adaugă nori, se rearanjează pietrele din prim-plan, se adaugă ceață dacă trebuie etc. Realitatea este foarte ușor modificabilă de orice posesor de laptop, tabletă sau chiar telefon..
Așadar, o imagine nu mai reprezintă adevărul, realitatea. Este, sau mai corect poate fi, o făcătură!
Viziunea artistului. Corect!
Totuși, nu îmi cereți să fiu de acord cu o făcătură în cazul fotografiei documentare (în care intră și fotografia de stradă) sau a fotojurnalismului! Aceste domenii trebuie să rămână neatinse. La concursurile de fotojurnalism s-au luat deja măsuri după ce, an de an, au fost descalificați diverși fotografi.
Dar cu fotografia de stradă ce ne facem?
Și PhotoTeam a fost printre organizatori având doi colegi în juriul ZFS din acest an. Sunt discuții pe FB referitoare la alegerea celor 36 de fotografii, a celor 4 premiate, despre cum și pe dincolo, s-au facut topuri și au comentat cei frustrați de alegerile oficiale. S-au iscat discuții privind tema din acest an, fotografia de stradă color. De ce se impun restricții? De ce este cu temă? De ce nu a câștigat fotografia cea mai colorată?
Juriul decide! Nu discut alegerile lor.
Problema mare este cu imaginea (ca să nu-i zic fotografie) de pe locul I. Cum a recunoscut chiar Iulia Weingold, câștigătoarea, este o poză compusă, o imagine realizată din două expuneri. Dar e făcută direct din aparat, nu cu ajutorul photoshop-ului. Chiar nu contează că este făcută cu softul aparatului sau cu photoshopul, tot o făcătură este! Nu reprezintă realitatea. Și din cauza asta sunt împotriva ei!
Nimeni din juriu nu și-a pus problema că ar putea fi așa... S-a mers pe bună credință. În ziua de azi? Mare greșeală!
Acum sunt 2 opțiuni:
- se retrage premiul și se cer scuze
- rămâne cum s-a stabilit, juriul își asumă evenimentul și de acum înainte, regulamentul va fi însoțit de definiții, exemple și alte restricții.
Nu a fost scris în regulament, nu a fost încălcată nicio regulă, totul e OK.
A fost doar o mică țeapă!
Nu m-am consultat cu toți colegii mei legat de acest text, așadar consider că reprezintă o părere personală.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Ai dreptate.Clasamentul ar trebui modificat, daca juriul e onest.
RăspundețiȘtergere