miercuri, 8 mai 2013

În spatele concursului FB

Oliver Merce - locul I concurs „Dinamica străzii”


Imaginea câștigătoare la micul concurs de FB „Dinamica străzii” organizat de PhotoTeam este cea a lui Olver Merce.
Felicitările noastre!

Câteva impresii care, sperăm, vor ajuta participanții...

Din imaginile prezentate în concurs, mi-a atras atenția în mod special cadrul propus de Stef Vlad, în care contrastul dintre mișcare în ștergere și mișcarea personajului principal oferea un maxim impact. Siluete suprinse din spate, care în trecerea lor fantomatică generau o dinamică aparte, și un nou contrast cu personajul feminin aflat cu fața la cameră. De asemenea, contrastul cromatic joacă un rol deosebit în acest ansamblu.

Stef Vlad - imagine propusă de Mirela

Dar când am supus cadrul discuțiilor de grup, a fost pusă întrebarea: este posibil ca imaginea să fie discutată anterior, personajul principal să fie atenționat în vederea obținerii unei poze anume? cum se poate ca totul să fie surprins în mișcare, în diverse stadii de mișcare ștearsă, iar personajul principal, care și el pare a iniția o mișcare prin poziția piciorului în față, să fie la fel de „înghețat” precum erau doar elementele fixe (pavaj, clădiri)?
Este o imagine care ar fi putut fi câștigătoare dacă nu ar fi născut această întrebare.

Mirela Momanu
x-foto-ro - imagine propusă de Cornel

Eu am propus pentru premiere imaginea "90-x-foto-ro", pentru că mi-a plăcut entuziasmul cu care participă personajele la joacă cu apa, pentru că este o imagine în contralumină, contralumină subliniată de coloana de apă strălucitoare și cu suficiente detalii pe fețele personajelor etc. etc. Colegii i-au reproșat că nu toate cele trei personaje din primul plan sunt active, cel din dreapta jos fiind surprins într-o poziție stranie, de parcă s-ar spăla pe cap, că nu e nici color, nici alb-negru, desaturarea cromatică neajutând în vreun fel, că apa pare „arsă”, fără detalii, pe alocuri... Ce mai, niște cârcotași!
Cornel Hlupina
 Doar 12 fotografii ar fi rămas daca eram singurul care votam, nu 20. Dintr-un total de 76 de fotografii doar 12 mi-au plăcut. Dinamice erau mai multe, sigur!
Nu ne-am înțeles ușor la votarea acestor imagini. Am ales, am scos, am pus înapoi, am și votat cu note. Dacă cu primele 20 a fost mai ușor, cea câștigătoare a ieșit mai greu!
După gustul meu ar fi fost aceasta:Lucian Olteanu - imagine propusă de Dan


Colegii au făcut aprecieri asupra aspectelor tehnice: cum cad umbrele, cum sunt luminile etc. Și cum suntem o echipă, s-a ales altceva.
Dan Moruzan


Update!

x-foto-ro - imagine propusă de Eli

 Nu mă mir că fotografia propusă de mine nu a ieșit câstigătoare. Este una care contravine regulilor fotografiei clasice. Din punct de vedere compozițional, fotografia nu respectă „standardele” prin amplasarea în centru a elementului principal, bicicleta. Se creează aparent senzația de imobilitate, de echilibru static, deși scena reală surprinsă este una foarte dinamică. Direcția de mers a bicicletei este și ea atipică. Impresia vitezei ar fi fost indusă mai ușor dacă bicicleta s-ar fi deplasat de la stânga la dreapta. Este cunoscut faptul că în fotografie, obiectele aflate în mișcare sunt prezentate în general neclare, în contrast cu alte elemente statice prezentate clar. În fotografia preferată de mine, lucrurile stau total invers. Și cu toate că regulile consacrate sunt încălcate, fotografia sugerează perfect o activitate plină de dinamism și demonstrează că regulile există pentru a le putea încălca cu scopul de a obține același rezultat sau poate chiar unul mai bun!
P.S. Recunosc... nu-mi plac regulile, convențiile și șabloanele! 
Eli Driu

Mulțumiri și felicitări tuturor participanților, câștigători sau nu!

Un comentariu:

  1. Multumiri tuturor celor care au participat la aceata tema! Va asteptam la urmatoarele concursuri:)

    RăspundețiȘtergere

Nu se accepta mesaje anonime. Va rugam sa va inregistrati ca utilizator google sau sa va semnati comentariul.