miercuri, 8 aprilie 2015

Concurs "Decisive Moment"

Cu o mică întârziere, anunțăm câștigătorii concursului organizat pe Facebook, cu tema "Momentul decisiv". Galeria este online iar fotografiile sunt în ordinea notelor obținute.
Felicitări participanților!

© Laurian Ghinițoiu - Locul I

S-au strâns 50 de imagini în concurs, într-o perioadă de 60 de zile. Majoritatea alb/negru, cum ne-am obișnuit.
Din ele, una era încărcată de două ori iar 7 nu corespundeau cerințelor - erau mai mari de 900x700 px, cum era stipulat în regulament. Eu nu le-am luat în calcul pe cele 7. Sunt de părere că trebuie să învățăm să respectăm reguli, oricât de ciudate ar fi... Deci au rămas 42 de fotografii.
Imaginea câștigătoare a fost și preferata mea!
Să amintim definiția temei Momentul decisiv în fotografia de stradă dată de HCB "the simultaneous recognition, in a fraction of a second, of the significance of an event as well as the precise organization of forms which gives that event its proper expression." Cine zice că este ușor, se înșală! Nu este suficient să surprinzi o acțiune în momentul suprem, mai trebuie să organizezi și elementele grafice astfel încât să reprezinți (estetic și/sau cu mesaj) acea acțiune. Greu!.. Paranteza este implicită și foarte importantă. Majoritatea se rezumă la prima parte a definiției și rezultă ce rezultă.
Am avut ceva discuții privind notele, păreri pro și contra despre diverse imagini - din cauza asta am și întârziat cu rezultatele - dar am mai învățat câte ceva, noi despre noi și despre ceilalți.
Felicitări și succes tuturor!
Dan Moruzan

George Bernard Shaw spunea: “Nu există dragoste mai sinceră decât dragostea pentru mâncare”. Dacă în tinerețe dragostea asta se manifestă pentru orice fel de mâncare, odată cu trecerea anilor devii mai selectiv, și nu neapărat datorită înțelepciunii pe care ar trebui să ți-o confere vârsta ci datorită restricțiilor pe care ți le impune medicul tău curant și starea ta de sănătate. Începi să realizezi, de exemplu, că nu mai poți consuma orice fel de carne, că a sosit momentul să consumi doar carne de pasare. Acesta e momentul decisiv.
Oliver Merce
© Dacian Dorca

Momentul decisiv cred că nu se referă doar la un anumit gest sau o expresie pe care le poți surprinde, ci mai mult la acea nano-secundă în care decizia de a capta o imagine te face să acționezi declanșatorul aparatului de fotografiat! Acest lucru l-am sesizat în una din imaginile favorite din cele propuse de participanții la acest concurs și anume imaginea lui Dacian Dorca, un moment captat cu o precizie uimitoare. Personajul a fost surprins exact în acea poziție și în acel moment în care cumulul reflexiilor în diverse suprafețe este la un nivel maxim, și reușește să îmi transmită indirect agitația urbană, a unui oraș care prin toate secvențele sale este un imens caleidoscop urban.
Mirela Momanu


© Luiz Todeschi

Eu cred că momentul decisiv trebuie să surprindă în mod evident mișcarea. Rezultatul declanșării înainte sau după acel moment va fi mai puțin mulțumitor atât compozițional cât și ca semnificație. Am preferat această imagine pentru mesajul ei pozitiv, pus în evidență de juxtapunerea atâtor elemente în mișcare, cea mai energică dintre toate fiind, în mod surprinzător sau nu, cea a personajului central.
Cornel Hlupina


© Adina Pentelie

Momentul decisiv e scurt! Prea scurt, prea efemer. Am ales fotografia Adinei Pentelie pentru că evidențiază tocmai acest caracter limitat ca durată al desfășurării unei acțiuni consumabile într-un timp foarte scurt. Momentul decisiv în fotografie e ca o bulă de săpun, se spulberă într-o clipită. Se consumă la fel de repede ca tragerea unui glonț cu un pistol cu timp. Decizia apăsării pe trăgaci trebuie să fie însă la fel de rapidă ca traiectoria glonțului, iar rezultatul e însăși fotografia. Între intenția de apăsare pe declanșatorul aparatului foto și fotografie e doar conștientizarea trecerii ireversibile a timpului, puterea de anticipare și puțin noroc.
Eli Driu© Marilena Ditrik

Pentru mine, momentul decisiv înseamnă în primul rând emoție, iar această imagine transmite multe atât prin simetria cadrului, cât și prin povestea din spatele acesteia.
Patricia Hilbert

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Nu se accepta mesaje anonime. Va rugam sa va inregistrati ca utilizator google sau sa va semnati comentariul.