duminică, 18 septembrie 2016

Featured By PhotoTeam: Vlad Bâscă

 Am considerat întotdeauna fotografia ca fiind o împletire între ficțiune și realitate. Chiar și o fotografie de tip fotojurnalistic precum fotografia de stradă, deși este caracterizată cu precădere de termenul veridicitate, nu cred că poate îndeplini în totalitate misiunea de relatare obiectivă a realității. Și nu mă refer aici la eventualele interpretări care depind de percepția subiectivă a privitorului, ci la prezentarea propriu-zisă a realității fotografiate. Orice fotografie este, de la bun început, ruptă de contextul general în care s-au desfășurat lucrurile în momentul realizării ei prin excluderea sau claritatea insuficientă a unor detalii importante. Mai mult decât atât, la postprocesare se poate face un nou crop dintr-un cadru inițial mai larg sau o selecție a unei singure secvențe dintr-o serie de imagini astfel încât lucrurile pot căpăta o conotație diferită de cea reală. Nu consider însă această posibilă decontextualizare ca fiind ceva greșit. Dimpotrivă! Sunt chiar de părere că tocmai în această lărgire a limitei dintre real și imaginar constă valoarea  artistică a unei fotografii de stradă și puterea de creație a unui fotograf care poate astfel construi o realitate închipuită pornind de la o realitate concretă.
Exact acest tip de senzație de confuzie între real și imaginar mi-a stârnit-o această fotografie a lui Vlad Bâscă :Scena surprinsă de Vlad mi s-a părut șocantă. Când am văzut prima dată fotografia, fie doar și pentru o secundă, am avut falsa impresie că acel copil ține în mâini arme adevărate. Uităndu-ma mai atent, am observat însă că pistolul din mâna lui stângă este suficent de colorat și mi-am dat seama ca este un pistol de jucărie. Am avut însă dubii legate de securea din mâna dreaptă. Fotografia nu îmi ofera suficiente informații. Neștiind condițiile în care a fost realizată fotografia, granița imaginației mele a rămas liberă și posibilitățile de interpretare nu au ezitat să apară. La fel ca și în cazul meu, aici se poate opri bariera plasării fotografiei în sfera realului sau a ficțiunii pentru un privitor care nu are acces la informații suplimentare din backstage-ul acestei fotografii. Poate crede sau își poate doar imagina că acel copil instiga la violență mergând liber pe mijlocul străzii purtând asupra sa o armă. Fotografia sugerează astfel un puternic spirit de revoltă. Copilul pare să fi pornit de unul singur într-o luptă împotriva tuturor, cu pieptul gol, dar privind curajos la orizont, căutând parcă inamicii. 
După ce am degustat din plăcerea visării, curiozitatea m-a scos din terenul jocului și al copilăriei si m-a convins să cer detalii despre această fotografie. Vlad m-a lămurit că atât pistolul, cât și securea erau de jucărie și acestea nu au rănit pe nimeni înaintea, în timpul și după realizarea fotografiei. Am mai aflat că scena a surprins-o în mod întâmplător, plimbându-se pe Aleea Livezilor din cartierul Ferentari cu o zi înainte de începerea anului școlar. De aceea titlul fotografiei este “Prima zi de şcoală”, în ton cu amprenta ușor tragico-comică care caracterizează stilul fotografic al lui Vlad.
Vreau să îl felicit pe Vlad pentru această fotografie cu o rețetă dificilă de cocktail cu spirit jurnalistic cu aromă tare, amestecat bine cu un sirop de imaginație cu gust dulce de inocență și garnisit cu o doză subtilă de umor cu textură aspră.

Alte fotografii create de Vlad, puteți găsi aici :

Eli Driu,
Bucureşti, 18 septembrie 2016

P.S. Din punctul meu de vedere, această fotografie cu tema, deja clasică, “copii și arme” se poate alătura colecției de fotografii semnate de fotografi consacrați care au abordat această temă.


Diane Arbus - Child with a toy hand grenade in Central Park, N.Y.C., 1962


Elliott Erwitt - Home Around the World, Pittsburgh, Pennsylvania, 1950


Elliott Erwitt - Rio de Janeiro, Brazil, 1972


George S. Zimbel - Boy with Gun, Bronx, N.Y.C., 1960's


Helen Levitt - Boy with gun and popsicle - N.Y.C., 1930's


Henri Cartier Bresson - Children playing with the guns on streets of New York, N.Y.C., 1935


Henri Cartier-Bresson - Rome, Italy (Children Playing Cowboys with Guns), 1951


Jill Fredman - A police officer from the 9th Precinct watches two boys playing with a toy gun on the corner of St Marks and 3rd Avenue, East Village, New York City, 1979


Mary Ellen Mark - "Rat" and Mike with a gun, Seattle, Washington, 1983


Paul Trevor - Brick Lane E1, London, 1978


Shirley Baker - Here a young child poses with what looks like a toy gun while in the background a young girl can be seen standing in a pair of high heels - Manchester, 1965


Thurston Hopkins - London, 1954


Vivian Cherry - Three Boys Playing Cops and Robbers, N.Y.C., 1948


William Klein - Gun 1, New York, 1955

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Nu se accepta mesaje anonime. Va rugam sa va inregistrati ca utilizator google sau sa va semnati comentariul.