marți, 4 octombrie 2016

Featured by PhotoTeam : Marilena Ditrik

Daca nu as fi stiut locatia in care a fost facuta fotografia Marilenei, marturisesc ca as fi avut oarecare dificultati in a descifra modul de relationare a elementelor compozitionale ale acestei imagini. Ce avem la o prima evaluare a imaginii? O multime de linii (diagonale, paralele, perpendiculare), aparent intersectandu-se haotic, o linie curba in partea inferioara a imaginii si o prezenta umana, care, poate nu intamplator, este legata direct de alte doua linii, una dintre ele fiind umbra celeilalte.


La o privire mai atenta a fotografiei in discutie, descoperim ca avem de-a face cu o constructie geometrica a imaginii foarte reusita, cu diagonale numeroase ce se intersecteaza catre centrul cadrului, si cu o impartire inteligent aleasa a imaginii in trei zone : partea inferioara, delimitata de o linie curba, care rupe prin fluiditatea sa rigiditatea aparenta a increngaturii de linii din partea superioara, in acelasi timp, prin usoara sa asimetrie indreptand atentia privitorului catre subiectul uman, plasat ideal dupa binecunoscuta regula a treimilor in zona din dreapta a imaginii.
Alt element esential al cadrului in discutie, greu de decelat la prima vedere, cum mentionam si in debutul articolului, este prezenta din punct de vedere spatial a trei etaje, care insa, transpuse fotografic, par a constitui unul singur, elementele care ne-ar putea da ceva indicii lipsind din imagine sau camufland existenta diferentelor de nivel (cazul balustradei). Aceasta iluzie este facilitata si de alegerea unui punct de statie superior, aproape deasupra subiectului uman.
Sintetizand in cateva cuvinte, o imagine minutios regizata din punct de vedere geometric de catre Marilena Ditrik, in care cu un minim de elemente, liniile, si cu o prezenta umana care completeaza perfect cadrul ales, autoarea dovedeste stapanirea la nivel inalt a elementelor de compozitie fotografica.
Mai multe despre fotografiile Marilenei Ditrik : https://www.facebook.com/marilena.ditrik?fref=ts.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Nu se accepta mesaje anonime. Va rugam sa va inregistrati ca utilizator google sau sa va semnati comentariul.