marți, 11 iunie 2013

AME design

   Vă prezentăm astăzi un interviu cu un bun prieten al echipei noastre, Marcel Eremia, despre PRINT-ul de calitate. Toți fotografii care sunt interesați de „print” cunosc firma AME design. De fapt, fie vorba între noi, dacă nu ești interesat de print nu mai știu dacă te chemi fotograf...

   Colaborarea cu AME design am început-o odată cu expoziția „STRADA x4” și o extindem pe viitor, pentru premiile concursurilor organizate de noi, pentru printurile „zilnice” ale membrilor echipei precum și pentru expozițiile viitoare PhotoTeam.

   Așadar câteva răspunsuri foarte importante pentru FOTOGRAFI!

PhotoTeam: Ce înseamnă „AME design”? Cum a început această afacere și cui se adresează?

Marcel Eremia: Numele firmei a pornit de la faptul că este o afacere de familie. Am inclus în denumire inițialele prenumelui soției și al meu, urmat de inițiala numelui de familie. Cuvântul „design” urma să creioneze un nou concept de punere în practică a serviciilor de printare, nu doar ca o creștere a calității printării propriu-zise dar și a calității relației avute cu beneficiarii (consiliere inițială pentru identificarea nevoilor avute). Totul a început din dorința de a aduce ceva nou și foarte așteptat pe piața fotografică românească. Aveam la aceea data, prin 2003, o experiență cumulată de print publicitar comercial (serigrafie, tipar offfset, inkjet de mari dimensiuni indoor și outdoor etc) de peste 10 ani. Știam că fotografii și beneficiarii din zona publicitară doreau mult mai mult decât se putea obține cu ajutorul echipamentelor de printare existente pe piața românească la acel moment. Doreau o calitate a printării foarte bună dar și viteză foarte mare de printare. Pe printurile lor nu mai doreau să vadă dungi de imprimare, puncte de tipar vizibile sau densități mici de culoare în special pentru aplicațiile iluminate din spate (printuri pentru casete luminoase). Singura tehnologie care poate satisface întreg spectrul de cerințe  a fost și rămâne tehnologia de printare fotografică tradițională (expunere pe materiale fotosensibile și developare tradițională în chimicale RA4, așa cum se obțin fotografiile la minilaboratoare).  Dorința noastră de a fi unici s-a concretizat prin aducerea încă din 2003 a singurului echipament de acest gen din țara noastră,  binecunoscutul echipament Durst Lambda.
    Așa cum am menționat deja, ne adresăm către beneficiarii a două piețe principale. Una a fotografilor care-și doresc printuri de foarte bună calitate, fie că e vorba de expozițiile lor personale sau de grup fie că este vorba doar de simple cadouri (tablouri) oferite cuiva drag. A doua piață este cea publicitară comercială, în care regăsim tot ce înseamnă print pentru industria cosmeticelor, alimentației, tutunului, băuturilor, confecțiilor textile, bijuterii, masini etc., în speță acolo unde distanța de privire a imaginii este mică sau foarte mică, iar cerința de calitate a printului este extrem de mare.


PhotoTeam: Pe lângă lucrul cu firmele de publicitate, pe lângă printul profesional, serviciile oferite se adresează și fotografului amator?
   
Marcel Eremia:  Sigur că da. Ar fi fost și păcat ca de această tehnologie, venită direct din zona foto, să nu beneficieze și fotografii, fie ei profesioniști sau doar amatori. Așa cum am precizat este  vorba de procesarea chimică (revelatori + fixatori) a unor materiale fotosensibile (din acelea care se voalează la contactul cu lumina) expuse la lumină, cu ajutorul unor laseri RGB, deci prin tehnica aditivă de obținere a culorilor.PhotoTeam: De ce ar opta un fotograf să folosească serviciile AME design în defavoarea unui print de laborator obișnuit sau printul făcut acasă la o imprimantă cu tehnologie jet?

Marcel Eremia: Eu aș extinde întrebarea, incluzând opțiunea de alegere a fotografului a serviciilor noastre de printare în detrimentul unei alte firme ce oferă servicii de printare de mari dimensiuni și mari rezoluții în altă tehnologie, în cea cu jet de cerneală.
    Apar aici două aspecte. În primul rând, laboratoarele obișnuite (de fapt și noi suntem un laborator foto, „doar” că de mari dimensiuni, având rola de material de 1,27 metri lățime) procesează doar formate mici, de regulă până în formatul A4. În aceeași discuție intră și imprimantele „de acasă” care, tot de regulă, nu depășesc acest format. Noi nu dorim să substituim aceste posibilități de printare (laboratoarele obișnuite și imprimantele personale), deși am avut beneficiari care proveneau din aceste categorii și nu au fost multumiți de controlul printării și chiar de costul ridicat de printare (inclusiv costul de întreținere) al imprimantelor inkjet (din păcate, ca în multe alte domenii, apar costuri ascunse neprezentate la achiziție de către vânzătorul echipamentului în cauză, fapt de care se convinge ulterior și utilizatorul, din păcate mult prea târziu). Nu dorim să ne suprapunem cu aceste mijloace alternative de printare deoarece apar complicații suplimentare date de procesarea tuturor imaginilor (în Photoshop trebuie să le includem într-un colaj imens, bucată cu bucată) și a tăierii lor individuale, dat fiind că lucrăm în role de lățimi mari și nu de lățimea unui singur cadru printat, așa cum lucrează minilaboratoarele foto sau în coli pretăiate așa cum folosesc imprimantele de mici dimensiuni.
    Al doilea aspect este dat de comparația tehnologiilor folosite la imprimare. Cea fotografică tradițională și cea inkjet. Strict din punct de vedere al calității, tehnologia fotografică este mult peste calitatea obținută de orice echipament inkjet și asta în primul rând datorită faptului că este singura tehnologie în ton continuu, fără să existe puncte de raster, de tipar. Practic, se reproduce fidel fiecare pixel din imagine, fără ca aceea nuanță de culoare să fie „aproximată” de puncte de tipar CMYK așa cum este la toate celelalte tehnologii de imprimare. În cazul tehnologiei fotografice, raza de lumină ce impresionează materialul este o combinație de o singură rază laser „colorată” conform valorilor RGB ale fiecărui pixel din fișier.  Tot tehnologia fotografică este singura tehnologie de printare ce folosește sistemul RGB în mod real, nu prin conversie în CMYK la nivelul  driverului imprimantei, pentru așa zisele imprimante inkjet RGB.
   
    Procesul de imprimare fotografic este un proces hibrid care imbină în mod perfect procesul digital de impresionare (se printează doar fișiere digitale, de pe calculator)  cu cel analogic de procesare chimica, existând astfel un control perfect al tonalităților (luminozitate, contrast, culoare) redate cu detalii foarte fine și în tonurile deschise și în cele închise. Nici în tonurile extrem de deschise, acolo unde în imprimarea inkjet sunt vizibile puncte de tipar, nu se vede absolut nici un punct de tipar pentru că de fapt el nu... există. De aici rezultă și rezoluția aparentă de 4000 de dpi specifică tehnologiei pe care o folosim.
   
    Singurul dezavantaj al tehnologiei fotografice ar fi gama mai retrânsă de materiale pe care se poate printa, având cerința de a fi fotosensibile. Materialele sunt hârtia mată, lucioasă, metalică și filmul utilizat în aplicațiile cu iluminare din spate, având un suport translucent (numit duratrans) sau transparent (numit duraclear). De multe ori însă acesta este privită ca un avantaj pentru că este mult mai ușor de gestionat o plajă mai mică de materiale, putându-se obține profile specifice de calitate cu un cost mai redus. Datorită acestor costuri, majoritatea firmelor (de fapt eu nu am văzut nici o firmă care oferă service de printare pe inkjet) nu oferă profile de culoare pentru toate materialele avute sau chiar dacă au, au profile generice, care pot genera diferențe semnificative la utilizarea lor pentru un echipament specific. Orice profil de culoare descrie materialul imprimat, caracteristicile cernelurilor în cazul inkjetului și evident caracteristicile specifice ale echipamentului de printare folosit. Nu există două echipamente cu răspunsuri identice în printare, astfel încât trebuie folosite profile ce caracterizează exact condițiile date la un moment dat. Chiar și cu această restrângere a gamei de material folosit, aplicațiile pe care le putem crea sunt nelimitate, de la simple printuri până la printuri cașerate pe spumă poliuretanică de 5mm sau 10mm, pe dibond/alucubond (o placa de aluminiu de 3mm) sau chiar înrămări cu rame uzuale sau apreciatul sistem „pictură pe canvas” (un cadru de lemn sau aluminiu pe care se întinde printul pe hârtie și care a fost cașerat în prealabil pe o placă de PVC, pentru o întindere perfectă).
   
    Un alt mare avantaj al tehnologiei de printare fotografice este dat de viteza de printare (noțiunea de „printare” este folosită doar pentru ușurința în comunicare, procesul fiind expunere + procesare chimică) foarte mare pentru această calitate, de 45 de mp/oră. Nu uitați că la acest echipament este vorba de un singur mod de printare, nu ca la imprimantele inkjet care permit printări de diverse calități și evident, cu mai multe  viteze. Subliniez acest aspect pentru că am întâlnit situații (în zona publicitar comercială) în care se dădeau probele pe calitate maximă iar lucrarea propriu-zisă se dădea la calitate mai slabă pentru a se încadra în termenul de execuție promis.   
PhotoTeam: Ce materiale folosiți? Oferiți și consultație tehnică pentru alegerea acestora?

Marcel Eremia: Materialele pe care printăm cu recomandarea aferentă, bazată pe statistica utilizării lor în diverse situații:
    Hârtia mată: utilizată de cca 95% dintre fotografii care au apelat la serviciile noastre. Este o hârtie cu o suprafață foarte netedă, cu luciu foarte scăzut, foarte bună pentru situații în care există surse luminoase care s-ar reflecta în mod neplăcut pe suprafața hârtiei. Datorită gradului de luciu scăzut nu se recomandă utilizarea într-un mediu foarte slab luminat. Culorile sunt totuși foarte intense, chiar dacă hârtia este mată.
   
    Hârtia lucioasă: utilizată în special de către beneficiarii din zona publicitar comercială datorită culorilor și contrastului extrem de intens, această hârtie având o suprafață cu un aspect aproape ca o sticlă. Este foarte potrivită acolo unde se dorește atragerea imediată a privirii, datorită luciului deosebit și a creșterii acutanței imaginii.
   
    Hârtia metalică: are ca însușire metalizarea culorilor printate. Este ideală pentru reproducerea obiectelor metalice (ceasuri, bijuterii, mașini etc.) dar și a celor care doresc culori foarte saturate dar și mai deosebite ca aspect. Am printat diverse peisaje cu rezultate foarte apreciate de către autorii imaginilor.
   
    Filmul de casete luminoase, deși mai mult utilizat în piața publicitară (de exemplu casetele luminoase de deasupra caselor de marcat de la KFC) are și el utilizarea lui, în special când fotograful dorește un efect vizual special.  De menționat că aplicație a acestui material și efectul de vitraliu care poate fi realizat prin aplicarea acestui film pe o suprafață luminoasă, geam de fereastră, ușă etc. Acest film este de două feluri: cu suport translucent și cu suport transparent (ca și diapozitivele).
   
    Întotdeauna întrebăm clientul în legătură cu aplicația finală dorită. De foarte multe ori am fost extrem de apreciați de către aceștia pentru că am sugerat exact ce și-au dorit. Consultația nu se rezumă la alegerea unui material ci și în consilierea pentru crearea fișierelor, în ceea ce privește gestiunea culorilor și utilizarea profilelor de culoare, dar și în aspectele legate de partea de finisare. Avem mulți clienți din țară, cu care nu ne-am văzut niciodată, însă pregătind fișierele conform specificațiilor noastre, folosind și noi și ei monitoare calibrate, aceștia au fost extrem de încântați să vadă că li se respectă culorile conform celor vizualizate pe propriul monitor.PhotoTeam: Noi, la PhotoTeam, am printat lucrările expoziției „Strada x4” la AME design și am fost extrem de mulțumiți. Nici nu ne mai gândim să printăm în altă parte...
Un fotograf poate veni la AME design doar în cazul unei expoziții, adică cu lucrări multe sau poate apela și pentru o singură lucrare? Dacă răspunsul este pozitiv, care este dimensiunea minimă necesară și/sau care sunt condițiile de lucru?

Marcel Eremia: În primul rând țin să vă mulțumesc pentru ca ați ales societatea noastră ca furnizor de astfel de servicii. Puteți apela la serviciile noastre nu doar pentru realizarea unor expoziții. Un fotograf poate veni și doar dacă dorește să facă un cadou cuiva drag, un print sau un tablou. Există totuși o comandă minimă dar care este extrem de rezonabilă: un metru pătrat, ceea ce înseamnă la o rolă de 1,27 m lățime, un print de cca 80 de cm lungime. Nu trebuie să se facă o singură imagine de această dimensiune. Pot fi mai multe imagini, adica un colaj care să se încadreze în acest format. În final imaginile conținute în acest colaj vor fi tăiate, ambalate și după caz, trimise prin curier rapid, dacă clientul dorește apelarea la acest serviciu. În principiu noi avem lucrările programate pe cca două zile înainte astfel încât în majoritatea cazurilor acesta este termenul de predare pentru printuri. Dacă se doresc cașerări sau înrămări, termenul este corespunzator decalat. Pentru orice informații suplimentare, ne puteți găsi la datele de contact de pe site-ul firmei: www.amedesign.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Nu se accepta mesaje anonime. Va rugam sa va inregistrati ca utilizator google sau sa va semnati comentariul.