marți, 16 august 2016

Featured by PhotoTeam: Bogdan Boghitoi


Ne aflăm în mijlocul unei procesiuni funerare, acolo unde, purtătorii de prapuri, s-au oprit pentru a contempla, parcă, o clipă de eternitate. Prapurul, steag bisericesc purtând pe el reprezentări iconografice, este urmașul steagului de luptă (în Evul Mediu, în Țara Românească și în Moldova), un obiect de cult pe care-l vedem, de obicei, purtat la înmormântări, la pelerinaje sau procesiuni. Este un simbol al luptei duhovnicești, al biruinței binelui asupra răului. Mai mult, prin verticalitatea sa, prapurul simbolizează legătura dintre cer și pământ, dintre uman și divin.

Bogdan Boghițoi, autorul acestei fotografii, ne propune o incursiune în lumea satului românesc, în existențialismul ei, dar și în partea nevăzută, necunoscută a acestei lumi, reprezentată de ideea morții care, pentru cei mai mulți dintre noi, este fie marele necunoscut, fie nenorocirea cea mai grea care s-ar putea abate asupra noastră, fie o continuitate a vieții, o trecere către altceva.

Portretul bătrânului din prim plan ne prezintă o existență supusă la grele încercări, o existență care a lăsat urme adânci pe chipul său, dar o existență pe care și-a asumat-o și a acceptat-o. Zâmbetul de pe față accentuează, parcă, împăcarea cu sine însuși, cu realitatea dată sau, poate, resemnarea în fața greutăților vieții, deopotrivă cu resemnarea în fața morții și de acceptare a acesteia ca pe un dat firesc.

Dincolo de acest portret foarte puternic, prin fotografia realizată, Bogdan ne prezintă o lume încărcată de simboluri, o lume a satului românesc cu obiceiuri și ritualuri, cu înțelesuri ascunse și nevăzute, o lume în care putem aluneca, ușor, pe o pantă filosofico-religioasă.

În același timp, nu pot trece cu vederea puternicul caracter documentar al acestei fotografii.

Dacă doriți să aflați mai multe despre lumea lui Bogdan, vă invit să accesați contul lui de Flickr:
https://www.flickr.com/photos/boghitoi/

Bogdan este unul dintre autorii “Oina Project”:
http://oina-project.ro/

Lucian Zamfir
16 August 2016

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Nu se accepta mesaje anonime. Va rugam sa va inregistrati ca utilizator google sau sa va semnati comentariul.